Inhoud

Taken en verantwoordelijkheden Examencommissie

Samenvatting
Hier wordt een beschrijving gegeven van de algemene taken en verantwoordelijkheden van alle leden van de examencommisse en van de specifieke taken per rol binnen een examenkamer.

Taken en verantwoordelijkheden voor alle leden

Elke lid moet in staat zijn om:

Hiervoor moet hij in staat zijn om:

Specifieke taken en profiel per rol

Voorzitter

De voorzitter beleidskamer is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de examencommissie. De voorzitter van de examenkamer is verantwoordelijk voor de binnen zijn kamer genomen beslissingen. De voorzitter wordt bij afwezigheid vervangen door de plaatsvervangend voorzitter. Deze heeft dezelfde taken en verantwoordelijkheden als een voorzitter maar kan alleen tekenen met vermelding van haar functie als plaatsvervangend voorzitter. Voor de beleidskamer is op voorhand een vervangend voorzitter benoemd, voor de examenkamers wijst de voorzitter van de beleidskamer deze aan. Taken:

Dit betekent dat de voorzitter in staat moet zijn om:

  1. leiding te geven aan de examencommissie;
  2. beleid te ontwikkelen en procedures en regels op te stellen zoals de WHW voorschrijft;
  3. de onafhankelijkheid en het deskundig functioneren van de examencommissie vorm te geven en te bewaken;
  4. te communiceren op diverse niveaus;
  5. op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen met betrekking tot wet- en regelgeving (o.a. WHW) en toetsing en examinering en het correct interpreteren en toepassen van regels en hiernaar handelen.

Ambtelijke secretaris

De ambtelijke secretaris is verantwoordelijk voor een goede procesgang en is aanspreekbaar op een goede verslaglegging en correspondentie.

De werkzaamheden van de ambtelijk secretaris bestaan uit:

De ambtelijk secretaris heeft specifieke deskundigheid ten aanzien van:

Secretaris

De secretaris van de beleidskamer wordt bij afwezigheid vervangen door de plaatsvervangend secretaris. Deze heeft dezelfde taken en verantwoordelijkheden als een secretaris maar kan alleen tekenen met vermelding van zijn functie als plaatsvervangend secretaris. Indien de secretaris van de uitvoerende kamer afwezig is, wijst de voorzitter een ander examencommissielid hiervoor aan. De secretaris van de beleidskamer kan zich laten ondersteunen door een ambtelijke secretaris (geen lid, geen recht om te tekenen).

De werkzaamheden van de secretaris bestaan uit:

De secretaris heeft specifieke deskundigheid ten aanzien van:

Extern lid

Voor een extern lid gelden dezelfde eisen als voor elk ander lid. Het extern lid heeft als specifieke taak de onafhankelijkheid van de examencommissie mede te bewaken. Enkele leden van de beleidskamer hebben een specifieke deskundigheid: toetsdeskundige en opleidingsdeskundige.

Toetsdeskundige

De toetsdeskundige heeft binnen de examencommissie een bijzondere functie in het monitoren van de kwaliteit van toetsing en het adviseren van de opleidingen met betrekking tot toetsing en de borging daarvan. De toetsdeskundige heeft specifieke deskundigheid ten aanzien van de:

Opleidingsdeskundige

De opleidingsdeskundige is een vertegenwoordiger van een opleiding of groep van opleidingen. Het lid dat de opleiding vertegenwoordigt moet goed op de hoogte zijn van alle relevante opleidingszaken zoals beroeps- en opleidingsprofiel, onderwijsprogramma, toetsbeleid- en programma, OER, stage- en afstudeerreglement etc.