Samenvatting
Deze pagina beschrijft de didactische visie achter het gebruik van Portflow en geeft een aanpak voor de implementatie ervan.
Portflow is een plug-in voor een LMS, zoals bijvoorbeeld Canvas. In Portflow kunnen studenten de voortgang in hun ontwikkeling zichtbaar maken en onder eigen beheer verantwoorden door bewijs te verzamelen, feedback te vragen aan docenten, medestudenten en (externe) experts en een beoordelingsdossier aan te maken. Docenten kunnen studenten in dit proces de nodige ondersteuning bieden (Bron: Drieam).
Het gebruik van een portfoliotool draagt bij aan een doorlopende lijn gedurende de gehele opleiding. Alle gemaakte producten worden in één omgeving verzameld, waardoor studenten hun ontwikkeling over meerdere semesters kunnen volgen en hierop kunnen reflecteren. Dit bevordert de continuïteit van het leerproces en maakt groei inzichtelijk. Daarnaast sluit het werken met Portflow aan bij het toetsbeleid, omdat het studenten stimuleert om hun leerproces zichtbaar te maken, feedback te verwerken en hun producten uiteindelijk te laten beoordelen in Canvas.
Om de doorgaande lijn te creëren is het van belang dat Portflow binnen de onderwijseenheden op eenzelfde manier wordt ingezet. Onderstaande instructie is daarbij de richtlijn. Deze instructie is ook als Canvas pagina te importeren. Dat kan via de volgende stappen.
Tijdens dit semester maak je gebruik van de portfolio tool Portflow. In Portflow kun je je voortgang van je project(en) zichtbaar maken. Dit doe je door producten te verzamelen en feedback te vragen aan docenten, medestudenten, experts etc. Op deze instructiepagina vind je informatie over:
Je portfolio aanmaken Importeren van template Intropagina Secties Collecties Doelen Collection Description Leerproducten Je portfolio delen met anderen Feedback vragen op (producten in) je portfolio Je portfolio inleveren Een snapshot maken Je portfolio inleveren
Om je te helpen met het aanmaken van de structuur van je portfolio, kun je gebruik maken van een Portflow-template.
De intropagina van je portfolio is het eerste wat de lezer van je portfolio ziet. Besteed aandacht aan deze pagina. Je kunt het tekstvak bewerken door op het pennetje te klikken. Neem hierin op:
Een profielschets inclusief foto, waar vragen beantwoord worden zoals:
Figuur 1
Screenshot van een Portflow-voorpagina.
Een sectie is een onderdeel dat een logisch afgebakende onderwijseenheid omvat met een beschrijvende titel of een aparte activiteit die niet aan het curriculum is gebonden (bijvoorbeeld deelname aan een robotica-COP, activiteiten vanuit een bestuursrol, etc.).
In Figuur 2 is een aantal secties weergegeven.
Figuur 2
Screenshot van een aantal secties binnen Portflow.
Binnen Portflow kunnen verzamelingen worden aangemaakt, collecties genoemd, zoals weergegeven in Figuur 3. Het structureren van je portfolio doe je door middel van collecties in een sectie. Binnen een collectie kan je leerproducten plaatsen en feedback op je leerproducten verzamelen binnen de context van je uitgevoerde project(en). Daarmee wordt aangesloten bij de onderwijsvisie van Fontys ICT en het daarbij behorende toetsbeleid.
Figuur 3
Screenshot van een Portflow-collectie.
Een nieuwe collectie kan aangemaakt worden via de startpagina van Portflow.
Middels doelen breng je meer structuur aan binnen een collectie. Je kunt de doelen terug laten komen in meerdere collecties. Dit is het geval wanneer je vanuit meerdere projecten aan de doelen, de leeruitkomsten, werkt.
Een doel aanmaken kan je doen binnen een collectie:
Figuur 4
Tabel met een aantal leerdoelen (Goals) binnen Portflow.
De collection description is, na de intropagina, het eerste dat de lezer leest binnen je collectie. Het geeft aan wat de lezer kan verwachten en binnen welke context je portfolio is opgebouwd.
In de collection Description neem je op:
Vanuit welk(e) probleem/onderzoeksvraag/onderzoeksfase ben je vertrokken? Wat is de context/aanleiding? Op welke manier ben je te werk gegaan? Denk aan: Wat voor methodes en/of strategieën heb je tijdens deze fase/vraag uitgevoerd? Wat is het resultaat? Wat is de conclusie?
Tip! Maak in de tekst gebruik van verwijzingen naar bewijs. Doe dit door @'naam van het bewijsstuk' te typen.
In je portfolio neem je leerproducten (= bewijs) op. Voorbeelden van leerproducten zijn: gemaakte beroepsproducten, opdrachten, presentaties, verslagen, performance assessments, opleveringen van proftaken, criterium gericht interview, inclusief de feedback die je hierop ontvangt. Kortom, alles wat bijdraagt aan het aantonen van de leeruitkomsten. Als het bewijsstuk een groepsproduct is, maak dan duidelijk wat jouw bijdrage aan dit bewijsstuk is.
Hoe moet je bewijsmateriaal uploaden?
Hoe moet je bewijsmateriaal koppelen aan doelen?
Bij ieder bewijslast beschrijf je in de 'evidence description'
Je kunt nieuwe versies van leerproducten toevoegen om inzicht te geven en te krijgen in je voortgang.
Je kunt het portfolio in Portflow beschikbaar maken voor bijvoorbeeld een coach, docenten, medestudenten en experts. Na het delen van (een deel van) het portfolio, kan iemand je producten bekijken en hier feedback op geven.
Je kunt je portfolio op twee manieren delen met medestudenten, coaches en experts binnen Fontys:
Klik daarvoor op je intropagina op 'Shared with:'.
Klik daarvoor op 'Share' binnen je collectie.
Je portfolio kun je ook delen met externen (buiten Fontys):
Beroepsproducten worden door studenten gedurende het semester verzameld in Portflow. Feedback op producten kan worden gevraagd op verzoek van de student en kan worden vastgelegd in Portflow. Taakgerichte feedback kan landen bij het commentarenveld van het betreffende product of de betreffende collectie als deze op een holistisch niveau zit.
Op regelmatige basis (bijvoorbeeld een vast aantal keer per semester of op het eind van iedere sprint) wordt op mijlpaal-momenten een snapshot van het portfolio gemaakt en ingeleverd in een Canvas-assignment. Deze assignment is voorzien van een rubric waarin de beoordeling op competentieniveau of leeruitkomst vastgelegd wordt. Bij een vaste set aan potentiële competenties of leeruitkomsten kan deze rubric handmatig worden gemaakt. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk om een snapshot te maken:
Vervolgens kun je jouw portfolio snapshot in Canvas inleveren