Samenvatting
Een beschrijving van de geschiedenis en vormgeving van het Deltaprogramma. Daarnaast worden beschrijvingen gegeven van de voorwaarden en toegankelijkheid, het programma, de toetsing en beoordeling.
Het Fontys ICT Delta programma biedt gedreven en ambitieuze studenten vanaf het 2e leerjaar de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Hiervoor krijgen zij vrijstelling van het reguliere programma van de basis route en gaan ze in multidisciplinaire teams aan de slag met een veelheid aan projecten. Een Delta (-student) doet in een jaar gemiddeld een stuk of 10 lang en kort lopende projecten. Hierbij gaat het om “echte” projecten die in het werkveld gebruikt zullen worden. Het Delta programma richt zich op talentontwikkeling en het ontwikkelen van het leervermogen door het optimaal benutten van de beschikbare tijd waarin extra kennis, kunde en ervaring opgedaan worden met als resultaat een excellent portfolio.
Delta is een excellence-traject binnen Fontys ICT dat gestart is tegelijk met het opzetten van de opleiding Fontys ICT & Media Design in 2003. Studenten uit alle soorten onderwijs van Fontys ICT kunnen potentieel aanhaken. Voorlichting : video over Delta
Het Deltaprogramma richt zich op talentontwikkeling en excellent leervermogen door het optimaal benutten van de beschikbare tijd waarin extra kennis, kunde en ervaring opgedaan wordt met als resultaat een excellent portfolio en een bredere ontwikkeling van het competentie profiel.
Een Deltastudent 1) is in staat om in hoger tempo zich materie eigen te maken met minimale bemoeienis van de begeleiders. Daarnaast is er actieve ambitie en honger om meer te leren, te kunnen, te doen en te exploreren. Delta studenten zijn proactief, ondernemend en hebben een hoog zelfregulerend vermogen.
De voorwaarden die gesteld worden bij het selecteren van Deltastudenten:
Delta’s voeren projecten uit van verschillende doorlooptijden (niet periode gebonden). Dit kan variëren van 3 weken tot 9 maanden of langer. Delta’s kunnen zelf projecten aandragen, er kunnen betaalde projecten of exploratie projecten uitgevoerd worden. Daarnaast zullen de coaches altijd proberen enkele highprofile-projecten (bijv. GLOW, VPRO, STRP, DDW) binnen te halen. Een Delta neemt gedurende een jaar ergens tussen de 4 en 9 projecten deel.
Deltastudenten volgen het Deltaprogramma ter vervanging van het basisprofiel in overleg met de Curriculumeigenaar (CE),
Delta's worden beoordeeld a.d.h.v. de leerdoelen en beoordelingscriteria van het oorspronkelijk studieonderdeel, deze vormen de basis van de beoordeling. Delta's tonen de leerdoelen portfolio-gebaseerd aan middels longitudinale beoordelingen op basis van:
Dit vindt altijd plaats door 2 Delta-assessoren. Bij het eindassessment wordt dit aangevuld met een door de examenkamer aangewezen extra assessor vanuit het basisprofiel. De beoordeling wordt door de aangewezen assessor meegenomen in de assessorenvergadering van het desbetreffende profiel van de student. De Delta-assessoren zijn op afroep beschikbaar voor die vergadering.
Succesvol doorlopen (minimaal 2 semesters, waarvan tenminste 1 in de eindfase van de opleiding) van het Deltatraject leidt tot het verkrijgen van een Deltacertificaat bij afstuderen.
Voor de betere en meer ambitieuze studenten wordt in onderwijs doorgaans weinig tot niets extra gedaan. In andere landen (o.a. de VS en Duitsland) wordt aan excellente studenten wel expliciet extra aandacht besteed. Aandacht gaat vrij makkelijk naar studenten die middelmatig tot matig presteren. Betere ondernemende studenten worden over het algemeen niet expliciet bediend op hun talent en daarop uitgedaagd (elke student hetzelfde programma). Voor betere studenten betekent dit:
Vanuit dit inzicht zijn een aantal opties voor excellence (Talentontwikkeling) tegen het licht gehouden. Hieruit is een cocktail samengesteld die het Deltaprogramma heeft opgeleverd. De opties die bekeken zijn:
Het Deltaprogramma richt zich op talentontwikkeling door het optimaal benutten van de beschikbare tijd (5) waarin extra kennis, kunde en ervaring (7) opgedaan wordt met als resultaat een excellent portfolio (6).
Docenten kunnen studenten aanmelden als potentiële Delta. Ook studenten die denken dat ze Delta zijn kunnen zich aanmelden. Op basis van deze aanmeldingen wordt een selectie proces gestart. Dit ziet er als volgt uit:
Scoren potentials goed op de onderdelen, voldoende voordrachten, motivatie, portfolio en intake en hebben ze geen studieachterstand, dan worden ze uitgenodigd om deel te nemen aan het programma. Degene die afvallen worden hiervan met een korte motivatie van op de hoogte gesteld. Afgewezen studenten staat het altijd vrij om een semester later opnieuw intake te doen. Degene die uitgenodigd worden zijn niet verplicht aan het programma deel te nemen. Hebben ze nog twijfels kunnen ze alsnog het reguliere traject volgen (en evt. een tweede gesprek aangaan).
De Delta assessoren geven elk semester aan de examenkamers van de desbetreffende routes door welke studenten het delta programma volgen. De PLOU's worden in deze lijn meegenomen om de communicatie verder te stroomlijnen. De Deltacoaches vervullen de rol van Semestercoach.
Om het Deltaprogramma succesvol uit te voeren, worden een aantal middelen vrijgemaakt.
Het volgen van onderwijs is een min of meer full time bezigheid. Binnen dat kader moet er tijd gevonden worden om aan Delta te werken. Deze tijd wordt op verschillende wijzen gevonden.
Delta’s hebben een eigen ruimte welke ze zelf als lab-, huis- of werkkamer mogen inrichten. Hier zitten Delta’s van verschillende jaren en basisroutes door elkaar heen en vormen multidisciplinaire teams.
Delta’s doen naast projecten die volledig binnen de computer plaatsvinden ook exploratieprojecten waar specifieke hardware voor gebouwd moet worden of benodigd is. De middelen hiervoor worden ter beschikking gesteld. (voorbeeld: AVSwarm en Interactive Ellie). Daarnaast hebben Delta’s beschikking over een aantal ondersteunende middelen.
Delta’s bewijzen hun competenties door het jaar heen en zijn daardoor niet aan de logistiek van een project per periode of semester gebonden. Delta’s draaien gemiddeld ergens tussen de 5 en 9 projecten per jaar. Hierbij lopen er meestal een aantal parallel. Elke Delta is tenminste een keer projectleider. Bij projecten zijn altijd echte opdrachtgevers betrokken. Getracht wordt elk jaar een aantal spannende projecten met veel zichtbaarheid te regelen. Denk hierbij aan projecten op de De Dutch Design Week of STRP, voor de VPRO of Glow.
Studenten volgen het Deltaprogramma ter vervanging van het basisprofiel. De leerdoelen en beoordelingscriteria van het oorspronkelijk studie-onderdeel vormen de basis van de beoordeling.
Toetsing en beoordeling vindt plaats door een mix van componenten te gebruiken.