Samenvatting
Professionalisering en ontwikkeling van medewerkers op inhoudelijk en persoonlijk vlak heeft een belangrijke plaats binnen de visie van Fontys ICT op HR en helpt zo stevige ambities te realiseren. De manier waarop professionalisering is geborgd wordt hieronder besproken. Meer specifieke informatie over de professionalisering van medewerkers vind je in het Medewerkerontwikkelplan.
Fontys ICT heeft stevige ambities en wil een permanent uitdagende omgeving zijn die het beste in mensen naar boven brengt. Om deze ambities te realiseren zijn betrokken, enthousiaste en gemotiveerde medewerkers essentieel. Medewerkers die zichzelf blijven ontwikkelen, zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak. Professionalisering is daarom een continue proces dat hoog op de agenda moet staan. Binnen Fontys ICT wordt een brede definitie van professionalisering gehanteerd:
‘Professionalisering bestaat uit alle activiteiten van een medewerker om zijn kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding die direct verband houdt met de uitoefening van het beroep te verdiepen en uit te breiden’.
In de cultuur van Fontys ICT staat het eigenaarschap van kwaliteit van de professionele output en een voortdurende focus van de medewerker op welke ontwikkeling daartoe vereist is, centraal. Fontys ICT geeft daarmee elke medewerker nadrukkelijk de verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat zij zich continu blijven ontwikkelen en stelt daarvoor faciliteiten ter beschikking . Voor docenten kan de van collega’s en studenten ontvangen feedback een belangrijk ijk– en startpunt zijn van professionele ontwikkeling. Van de medewerkers van Support wordt verwacht dat zij met hun (interne) klanten in gesprek zijn over inhoud en kwaliteit van de gewenste bijdrage aan de organisatie. De van de “service-afnemers” ontvangen feedback geeft mede richting aan de professionele ontwikkeling. Natuurlijk kan Fontys ICT aan nieuwe rollen, nieuwe eisen stellen. Veelal zal de medewerker, als deze nog niet aantoonbaar aan de gevraagde eisen voldoet, al werkende gaan leren en aan kunnen tonen dat hij aan de eisen voldoet alvorens in deze rol benoemd te kunnen worden.
In een cultuur van eigenaarschap is het vanzelfsprekend dat de medewerker verantwoording aflegt over de toegevoegde waarde aan de organisatie en de daartoe te ondernemen of al ondernomen professionele ontwikkeling. Elke medewerker borgt dit en bespreekt dit regelmatig met de People Manager (PM) en anderen, waarbij het persoonlijke plan een middel is en geen doel.
Ontwikkelen kan in verschillende omgevingen en situaties, zoals bijvoorbeeld:
Figuur 1
Overzicht van Fontyskwalificaties.
Opmerking: voor de Fontys MKO- en SKO-kwalificatie 'mediawijsheid' wordt bij Fontys ICT de term 'Technology Enhanced Learning' (TEL) gebruikt.
Bron: Fontys Hogescholen.
Voor meer specifieke informatie over de professionalisering van medewerkers, zie het Medewerkerontwikkelplan.