Auto

Samenvatting
Praktische informatie over het gebruik van de elektrische auto voor de Fontys ICT-medewerker.

Figuur 1
De Opel Corsa e (foto: Fontys ICT)

Inleiding

Binnen Fontys ICT hebben we in het kader van de mobiliteitsbevordering een elektrische auto beschikbaar. In de parkeergarage R9 (bij de laadplaatsen, midden van de garage, begaande grond) vind je deze auto. Dus als je nu op bedrijfsbezoek gaat, les gaat geven in Tilburg of een afspraak hebt die net te ver weg is om te fietsen, leen de auto. Let op: alleen voor medewerkers! Studenten zijn niet verzekerd.

Reserveren

Reserveren kan via Outlook, door middel van het sturen van een vergaderverzoek:

Neem in de reservering de reistijd, de tijd van het ophalen van de sleutel en oplaadtijd (zie hieronder) na gebruik mee. Zorg dat je tijdig reserveert, zodat je niet alsnog moet gaan fietsen.

Sleutel

De sleutel en bescheiden van de auto kun je bij de ISSD ophalen en terugbrengen.

Meenemen en opladen

De Opel Corsa kan ongeveer 280KM rijden indien volledig opgeladen.

Voor het ophalen van de auto en het opladen zijn de onderstaande punten van belang.

  • De oplaadkabel kun je van de auto ontkoppelen door de afstandsbediening te gebruiken of de juiste knop binnen op het dashboard in te drukken;
  • Nadat je de auto hebt geleend of als je onderweg bij een andere oplaadpaal wilt opladen, ligt de oplaadkabel in de achterbak van de auto en dien je deze aan de oplaadpaal en de auto te koppelen;
  • Om het opladen daadwerkelijk te starten heb je de oplaadpas (laaddruppel van NewMotion) nodig die bij de oplaadpaal aangemeld kan worden.
  • Controleer na het aansluiten of het blauwe lampje van de oplaadpaal gaat branden.

Oplaadtijd

Bij het reserveren van auto is het belangrijk om rekening te houden met de oplaadtijd. Electrische auto’s hebben tussen de reserveringen voldoende tijd nodig om de accu op te kunnen laden. Een volledig leeggereden auto heeft minimaal 3 uur oplaadtijd nodig. Houd daarom altijd 3 uur ruimte tussen het terugbrengen van een auto en het volgende gebruik ervan. De ISSD zal dit in de gaten houden.

Geef bij het reserveren daarom ook precies de tijd aan die je nodig hebt, dus vanaf (1) het moment van ophalen totdat de auto weer (2) op de parkeerplek terug is.

Auto's in het verleden

Begin 2016 zijn we begonnen met 2 elektrische auto's. Dit waren een Renault Zoë (120km) en een Nissan Leaf (160km). Na 2 jaar (2018) is de Renault Zoë omgeruild voor een nieuwer model, enige verschil is de actieradius van de nieuwe auto: 280km. De Zoë is in mei 2021 ingeleverd. De Nissan Leaf hebben we tot aug 2020 gebruikt en is toen vervangen door een Opel Corsa e.

Ontwikkelingen Fontys

Sinds enige tijd kunnen alle medewerkers van Fontys voor zakelijke ritten gebruik maken van elektrische deelauto's via Amber. Vanaf 2022 werkt Amber samen met My Wheels om dienstverlening rondom deelauto's laagdrempeliger te maken. Vanaf februari 2023 veranderen er een aantal dingen, zie hiervoor dit bericht op Fontys Actueel.

Zie voor meer informatie over Fontys deelauto's deze pagina van Fontys P&O.