Inhoud
Criteria professionele ontwikkeling Ad, bachelor en master
Samenvatting
Fontys ICT hanteert voor het curriculum van HBO-ICT één beschrijving van de professionele vaardigheden. Voor de associate degree, bachelor-en de masteropleiding zijn deze gebaseerd op de HBO-i-domeinbeschrijving 2023. Op deze pagina worden de achtergrond en de geformuleerde criteria vanuit het HBO-i-kader toegelicht.
Algemene toelichting
Definitie
Met 'professionele vaardigheden' bedoelen we: de persoonlijke vaardigheden die nodig zijn om in de sociale, maatschappelijke en organisatorische omgeving te kunnen functioneren.
Met 'professionele ontwikkeling' (PO) bedoelen we: de ontwikkeling die een persoon doormaakt om zijn professioneel handelen te ontwikkelen om in zijn professionele (en maatschappelijke) omgeving te functioneren. Dit betreft persoonlijke en interpersoonlijke vaardigheden.
Accenten binnen Associate Degree, Bachelor en Master
De studenten Ad en BSc volgen in semester 1 hetzelfde onderwijs. In semesters 2 en 3 wordt dezelfde Body of Knowledge (BOK) aangeboden, maar gedifferentieerd op de professionele vaardigheden.
De Master heeft een extra leeruitkomst voor professionele ontwikkeling genaamd Academische standaard. Het eindniveau van een afgestudeerde van een professionele masteropleiding onderscheidt zich door meesterschap, onderzoekend vermogen, interprofessionaliteit en impact.
Toepassing
De professionele vaardigheden zijn door het HBO-i beschreven. Deze beschrijvingen worden meegenomen in de leeruitkomsten van de semesters. Elk semester wordt holistisch beoordeeld. Studenten moeten in elke context hun professionele ontwikkeling aantonen.
Bij Fontys ICT worden de professionele vaardigheden altijd in de context van het uitgevoerde werk beoordeeld. Zo is de norm voor wat verstaan wordt onder ‘goede communicatie’ of ‘taalvaardigheid’, anders tijdens een scrumsessie dan in een IT-bijdrage aan het jaarverslag van een beursgenoteerde onderneming. Leidend voor het beoordelen van studenten is altijd: wat wordt er in het werkveld verwacht aan professioneel gedrag bij het uitvoeren van dit type werk of deze activiteit?
De HBO-i-domeinbeschrijving beschrijft de verschillende niveaus maar werkt deze niet uit voor de professionele vaardigheden. Fontys ICT heeft concrete voorbeelden van professionele vaardigheden op niveau uitgewerkt. Hiermee kunnen docenten en onderwijsontwikkelaars (over de semesters en tussen profielen) kalibreren. De uitwerkingen zijn bedoeld als gedragsvoorbeelden. Desgewenst kan een semester deze hanteren als key performance indicatoren (KPI’s) voor professionele ontwikkeling.
Leeruitkomsten
Om de balans tussen technische en PO leeruitkomsten in evenwicht te houden, zijn voor elk semester twee leeruitkomsten professionele ontwikkeling benoemd.
Leeruitkomst: Professionele standaard
De eerste leeruitkomst omvat de professionele vaardigheden Toekomstgericht Organiseren, Onderzoekend Vermogen en Doelgericht Interacteren. Deze leeruitkomst benoemt expliciet de door studenten te volgen werkmethodiek in het semester. Voor elke werkmethodiek in het ICT-werkveld geldt namelijk dat die altijd de aan de beroepscontext gebonden relevante aspecten van deze professionele vaardigheden benoemt. Er kan geen werkmethodiek gevolgd worden zonder daarbij zakelijke, ethische en duurzame afwegingen te maken (Toekomstgericht Organiseren), zonder ontwerp te baseren op onderzoek (Onderzoekend Vermogen) en zonder stakeholders te betrekken en te informeren (Doelgericht Interacteren). Hieronder volgen de formuleringen voor propedeuseniveau, stageniveau (tot en met semester 5) en afstudeerniveau. Elk semester formuleert eigen toelichtingen bij de leeruitkomsten, geënt op onderwerp en context.
Propedeuseniveau
Je past individueel en in teamverband een professionele werkwijze toe op het gebied van projectorganisatie, communicatie met belanghebbenden, verkennend onderzoek en rapportage.
Stageniveau
Je past individueel en in teamverband een door het werkveld gebruikte methodologische aanpak toe waarmee je projectdoelen formuleert, belanghebbenden betrekt, toegepast onderzoek* doet, adviseert, besluiten neemt en rapporteert. Daarbij maak je ethische, interculturele en duurzame afwegingen.
*Associate Degree (afstudeerniveau): actiegericht onderzoek
Afstudeerniveau
Je neemt verantwoordelijkheid bij het oplossen van een ICT-vraagstuk. Je onderzoekt met een door jou geselecteerde, relevante methode en je adviseert je belanghebbenden in een complexe en onzekere context. Je onderbouwt toekomstgerichte keuzes met ethische, interculturele en duurzame argumenten.
Masterniveau
Je herkent en analyseert, samen met en op basis van verschillende disciplines, stakeholders en perspectieven, complexe en generieke vraagstukken in de beroepspraktijk en creëert hiervoor oplossingen middels een strategische en tactische aanpak. Je draagt op ethisch en moreel verantwoorde wijze bij aan innovatie en maakt impact op de beroepspraktijk vanuit jouw meesterschap.
Leeruitkomst: Persoonlijk leiderschap
De professionele vaardigheid Persoonlijk Leiderschap heeft een eigen leeruitkomst. Die leeruitkomst beschrijft in grote lijnen welk individueel gedrag van een student in het semester verwacht wordt ten aanzien van in de context van dat semester relevante gedragsaspecten en de eigen lerende houding. Ook hier: semesters formuleren hun eigen toelichting, geënt op onderwerp en context.
Propedeuseniveau
Je neemt initiatief om feedback te vragen en te reflecteren en benoemt jouw kernwaarden als vertrekpunt voor je studieloopbaan en je professionele ontwikkeling.
Stageniveau
Je bent je bewust van je sterke punten en valkuilen, zowel in het vakgebied ICT als in je persoonlijke ontwikkeling. Je onderneemt acties die aansluiten bij je kernwaarden om je persoonlijke groei en lerende houding te bevorderen.
Afstudeerniveau
Je formuleert zelfstandig doelen en acties waarmee je leiderschap toont in je eigen ontwikkeling als ICT-professional op lange termijn. Je laat zien dat je in staat bent deze acties uit te voeren en je doelen te verwezenlijken, of waar nodig bij te sturen.
Masterniveau
Je toont leiderschap in je eigen ontwikkeling en leervermogen als ICT-professional op lange termijn en reflecteert hier kritisch op. Je voert duurzame acties uit om je doelen te verwezenlijken, of stuurt bij waar nodig.
Nadere uitwerking HBO-i-domeinbeschrijving
De leeruitkomsten professionele ontwikkeling zijn gebaseerd op de professionele vaardigheden zoals genoemd in de HBO-i-domeinbeschrijvingen. Deze paragraaf benoemt op vier niveaus gedragsvoorbeelden bij de beschrijvingen uit de domeinbeschrijving t.b.v. het bachelor curriculum.
Elke professionele vaardigheid is eerst de beschrijving uit de HBO-i-domeinbeschrijving opgenomen en daaronder volgen mogelijke prestatie-indicatoren/ gedragsvoorbeelden. We verwachten van eerstejaars studenten het propedeuseniveau. Van studenten in een main semester en stage het stageniveau en van studenten in een advanced semester en tijdens het afstuderen het bachelorniveau.
De niveaus zijn cumulatief: op het bachelorniveau wordt ook alles verwacht van het stage- en propedeuseniveau en op stageniveau ook het vaardigheidsniveau dat beschreven is op propedeuseniveau.
Professional skill: Toekomstgericht Organiseren
Omschrijving uit HBO-i
Hieronder wordt verstaan: de organisatorische context van ICT-opdrachten verkennen, zakelijke, duurzame én ethische afwegingen maken en alle aspecten van de uitvoering van de opdracht managen. Tabel 1 beschrijft de professional skill per deelgebied, tabel 2 geeft enkele voorbeelden van gedrag per niveau in het curriculum.
Tabel 1
Beschrijving van de professional skill Toekomstgericht Organiseren per deelgebied op eindniveau voor het bachelor curriculum.
Deelgebied | Toelichting eindniveau |
---|---|
Organisatorische context | Je brengt verschillende omgevingsfactoren in beeld (bijvoorbeeld maatschappelijke ontwikkelingen zoals vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en/of inclusie) die de uitwerking van de opdracht kunnen beïnvloeden en onderneemt op basis hiervan vervolgstappen. |
Ethiek | Je weegt maatschappelijke en ethische aspecten (zoals duurzaamheid en inclusie) in de (toegepaste) technologische en professionele context en betrekt deze in het professioneel handelen. |
Projectmanagement | Je organiseert en realiseert de opdracht (bijvoorbeeld een projectopdracht) op basis van gestelde randvoorwaarden en draagt zorg voor een duurzame inbedding van de oplevering in de organisatie. |
Voorbeelden gedrag
Tabel 2
Beschrijving van enkele voorbeelden van gedrag voor de professional skill Toekomstgericht Organiseren naar niveau in het bachelor curriculum.
Niveau | Toekomstgericht Organiseren |
---|---|
Propedeuseniveau | Je identificeert basiskenmerken van de omgeving van de opdracht. Je hebt een basisbegrip van de zakelijke context waarbinnen de opdracht wordt uitgevoerd. Je kunt eenvoudige maatschappelijk ethische thema's identificeren en meewegen in de oordeelsvorming, bijvoorbeeld door een Quick Scan uit te voeren in de Technology Impact Cycle Tool (TICT). Je bent je ervan bewust dat je product mogelijk een bepaalde impact kan hebben op de maatschappij. Je herkent (je eigen) grenzen op het gebied van ethiek en handelt daarnaar. Je inventariseert eenvoudige deeltaken binnen een project of opdracht. Je hebt basisvaardigheden in het plannen en bewaken van tijd, geld en kwaliteit van werkzaamheden. Je herkent basisrisico's en kansen. |
Stageniveau BSc en Afstudeerniveau Ad | Je identificeert kenmerken en rollen van de omgeving van de opdracht. Je hebt een goed begrip van de zakelijke legitimering van de organisatie. Je betrekt maatschappelijk ethische thema's in de oordeelsvorming en kunt deze kritisch analyseren. Je bent in staat om een impact- en stakeholderanalyse uit te voeren en de resultaten daarvan toe te passen, bijvoorbeeld door een verbeterd product of een adviesrapport op te leveren met behulp van de Improvement Scan in de Technology Impact Cycle Tool (TICT). Je herkent zowel je eigen grenzen als die van anderen op het gebied van ethiek en handelt in overeenstemming daarmee. Je inventariseert en beheert deeltaken binnen een project of opdracht. Je plant en bewaakt effectief tijd, geld, kwaliteit en ethische aspecten. Je herkent en analyseert kansen en risico's in de organisatorische context en neemt passende maatregelen. Je zorgt voor een toekomstgerichte inbedding van de oplossing in de organisatie, waarbij je ethische overwegingen integreert. Je houdt rekening met privacy, auteursrechten en mogelijke bias bij het gebruik van generatieve AI en je vraagt om feedback als je twijfelt over de ethische grenzen. |
Bachelorniveau | Je identificeert en analyseert grondig de kenmerken en rollen van de omgeving van de opdracht. Je hebt een diepgaand inzicht in de zakelijke legitimering van de organisatie en kunt deze kritisch evalueren. Je betrekt complexe maatschappelijk ethische thema's in de oordeelsvorming en kunt hierover een goed onderbouwde mening vormen. Je bent in staat om zelfstandig een uitgebreide impact- en stakeholder analyse uit te voeren en kunt je opdrachtgever van een gedegen ethisch advies voorzien, bijvoorbeeld door een Full Scan uit te voeren in de Technology Impact Cycle Tool (TICT). Je hebt kennis van ethische standaarden en normen in het vakgebied, bijvoorbeeld de AVG of de AI Act. Je herkent zowel je eigen grenzen als die van anderen op het gebied van ethiek en handelt integer en verantwoordelijk. Je inventariseert, coördineert en optimaliseert complexe deeltaken binnen een project of opdracht. Je plant en bewaakt op strategisch niveau tijd, geld, kwaliteit en ethiek van de uitvoering van werkzaamheden. Je identificeert en beoordeelt kansen en risico's in de organisatorische context en implementeert passende strategieën, waarbij ethische overwegingen een integraal onderdeel vormen. Je zorgt voor een duurzame en toekomstgerichte inbedding van de oplossing in de organisatie, waarbij je ethische aspecten meeweegt en ethisch verantwoorde beslissingen neemt. Je gaat bewust en ethisch om met generatieve AI, waarbij je bewuste afwegingen maakt het gebied van technologie, privacy en toegevoegde waarde in het afstudeerproces. |
Masterniveau | Je onderbouwt de toegevoegde waarde van een oplossing en generaliseert deze naar andere contexten. Je neemt eindverantwoordelijkheid voor de planning van je werk (bijv. definitie van deeltaken, planning en bewaking van tijd, geld en kwaliteit). Je toont ethische gevoeligheid. Je toetst het gedrag van jezelf en de andere betrokkenen bij je projecten grondig aan morele normen |
Professional skill: Onderzoekend Vermogen
Omschrijving uit HBO-i
ICT-opdrachten kritisch vanuit verschillende perspectieven beschouwen, problemen identificeren, vinden van een effectieve aanpak en komen tot passende oplossingen. Tabel 3 beschrijft de professional skill per deelgebied, tabel 4 geeft enkele voorbeelden van gedrag per niveau in het curriculum.
Tabel 3
Beschrijving van de professional skill Onderzoekend Vermogen per deelgebied op eindniveau voor het bachelor curriculum.
Deelgebied | Toelichting eindniveau |
---|---|
Methodische probleemaanpak | Je brengt relevante vraagstukken en/of mogelijkheden in beeld, identificeert welke kennis ontbreekt en plant vervolgstappen in het onderzoek op gestructureerde en kritische wijze, waarbij je kiest voor methoden die passen bij het voorliggende vraagstuk. |
Onderzoeken | Je voert onderzoek uit met een open houding op onderbouwde, pragmatische, gestructureerde en kritische wijze. |
Oplossing | Je past de uit onderzoek verkregen informatie toe binnen de context van het vraagstuk en doet voorstellen op basis van de verkregen informatie. Je blijft hierbij kritisch en open voor alternatieve ideeën en werkwijzen. |
Voorbeelden gedrag
Tabel 4
Beschrijving van enkele voorbeelden van gedrag voor de professional skill Onderzoekend Vermogen naar niveau in het bachelor curriculum.
Niveau | Onderzoekend Vermogen |
---|---|
Propedeuseniveau | Je gebruikt de onderzoekscyclus om van vraag, probleem of kans via het verzamelen en analyseren van informatie en/of data tot kennis en inzichten te komen die je toepast in beroepsproducten. Je benoemt de kennisdomeinen beschikbaar werk, toepassingscontext en innovatie ruimte (DOT-framework) DOT framework, om de context van jouw onderzoek te beschrijven. Bij het beantwoorden van een onderzoeksvraag pas je voor jouw vakgebied relevante methodes toe door middel van de onderzoekscyclus. Je selecteert en beoordeelt beschikbare bronnen op basis van kwaliteit en relevantie. Je gebruikt generatieve AI als hulpmiddel om je informatiepositie te versterken, licht toe welke middelen je hebt ingezet en je evalueert of de output klopt met betrouwbare bronnen. |
Stageniveau BSc en Afstudeerniveau Ad | Op basis van een probleemanalyse stel je passende onderzoeksvragen op m.b.v. Newman’s Design Challenge. Je maakt bij jouw onderzoeksvragen passende onderzoeksontwerpen waarbij je rekening houdt met de fasering: (probleem)analyse-ontwerp-realisatie-evaluatie. In jouw onderzoeksontwerp bepaal je langs welke onderzoeksstrategieën (DOT-framework) de informatiestroom moet lopen om tot het antwoord op de vraag te komen. Je werkt jouw onderzoeksontwerp uit in passende onderzoeksmethodes en methode aaneenschakelingen. Je analyseert en rapporteert de onderzoeksresultaten. Je beoordeelt de gekozen en uitgewerkte methodes op validiteit en betrouwbaarheid. Je reflecteert op je onderzoeksontwerp en dat van anderen. Je verantwoord hoe je generatieve AI hebt gebruikt tijdens het onderzoek en wat de meerwaarde of beperking daarvan was voor jouw opdracht. |
Bachelorniveau | Op basis van een probleemanalyse en Newman’s Design Challenge stel je zelfstandig een hoofdvraag op, waarbij je rekening houdt met de scope en focus van jouw project. Je stelt zelfstandig daarbij passende deelvragen op en geeft aan hoe deze leiden tot beroepsproducten. Je maakt een inschatting in welke fase van productontwikkeling jouw producten zich bevinden, bijvoorbeeld aan de hand van de TRLs (Technological Readiness Level). Je herkent en selecteert zelfstandig onderzoekspatronen bij het ontwerpen van jouw onderzoek. Je werkt de gekozen onderzoekspatronen en onderzoeksmethodes zelfstandig uit zodat die leiden tot de benodigde beroepsproducten. Je verantwoordt je keuzes van gebruikte onderzoekspatronen, -strategieën en -methoden. De betrouwbaarheid en validiteit van jouw onderzoek en beroepsproducten laat je expliciet zien en herken je in het werk van anderen. Je draagt onderzoek uitkomsten over op een manier dat anderen inzicht hebben in de kwaliteit en (toegevoegde) waarde ervan en er op verder kunnen gaan. Je zet generatieve AI doelgericht in tijdens verschillende fasen van je onderzoek, waarbij je onderbouwt waarom je de technologie inzet en welke keuzes je daarin maakt. Je reflecteert kritisch op de invloed van generatieve AI op de kwaliteit, validiteit en onafhankelijkheid van je onderzoek. |
Masterniveau | Je identificeert het (hoofd)probleem, bepaalt oplossingsrichtingen en selecteert een passende oplossingsaanpak. Op basis van de analyse van complexe uitdagingen definieer je geschikte onderzoeksvragen. Je bewaakt de relevantie van deze vragen gedurende het proces en herformuleert ze indien nodig. Je toont kritisch denken tijdens het hele proces van het oplossen van de belangrijkste problemen, bijvoorbeeld door vragen te stellen vanuit verschillende perspectieven en door gebruik te maken van solide (her)bronnen. Je werkt zelfstandig aan evidence-based oplossingen met behulp van een ontwerpgerichte en stringente methodologie (transparant, betrouwbaar en valide). |
Professional skill: Persoonlijk Leiderschap
Omschrijving uit HBO-i
Ondernemend zijn rond ICT-opdrachten en persoonlijke ontwikkeling, daarbij aandacht hebbend voor het eigen leervermogen en voor ogen houdend wat voor ICT-professional en/of welk type functies men ambieert.
Tabel 5 beschrijft de professional skill per deelgebied, tabel 6 geeft enkele voorbeelden van gedrag per niveau in het curriculum.
Tabel 5
Beschrijving van de professional skill Persoonlijk Leiderschap per deelgebied op eindniveau voor het bachelor curriculum.
Deelgebied | Toelichting |
---|---|
Ondernemend zijn | Je werkt doelgericht en acteert weloverwogen op nieuwe kansen/initiatieven, waarin je samenwerkingspartners betrekt (denk aan teamleden, stakeholders, maatschappelijke organisaties). |
Persoonlijke ontwikkeling | Je onderbouwt studie- en loopbaankeuzes en stuurt je eigen leerontwikkeling beargumenteerd bij (bijvoorbeeld middels reflectie en/of feedback). |
Persoonlijke profilering | Je evalueert regelmatig persoonlijke ambities en kwaliteiten in relatie tot de gewenste positionering in het werkveld en onderneemt hier op passende wijze actie op. |
Voorbeelden gedrag
Tabel 6
Beschrijving van enkele voorbeelden van gedrag voor de professional skill Persoonlijk Leiderschap naar niveau in het bachelor curriculum.
Niveau | Persoonlijk leiderschap |
---|---|
Propedeuseniveau | Focus op: Wie ben ik, wat wil ik Je weet wat voor jou belangrijk is en kunt van daaruit bepalen wat jij nodig hebt in de ICT en je professionele ontwikkeling en bent in staat te leren op een manier die bij jou past. Weten wat belangrijk is houdt in dat je in staat bent om je eigen kernwaarden te herkennen. Bepalen wat je nodig hebt houdt in dat je vanuit je kernwaarden kunt bepalen wat jij nodig hebt om dicht bij jezelf te kunnen blijven. Leren op een manier die bij je past houdt in dat je kunt bepalen op welke manier jij nieuwe kennis en vaardigheden het beste aanleert en je in staat bent dit ook toe te passen. |
Stageniveau BSc en Afstudeerniveau Ad | Focus op: wat kan ik en bepalen wat er nodig is Je weet wat je sterktes en valkuilen zijn in de ICT en je persoonlijke ontwikkeling. Om je persoonlijke groei te bereiken ben je in staat om acties te ondernemen die bij je kernwaarden passen en je doet dit op een manier die bij je past. Weten wat je sterktes en valkuilen zijn houdt in dat je in staat bent om (onder andere via zelfreflectie en het vragen van feedback) te herkennen waar je goed in bent en waar je je nog in zou moeten groeien. In staat zijn om acties te ondernemen houdt in dat je de verantwoordelijkheid neemt om jezelf te ontwikkelen tot een professionele ICT’er, waarbij je kansen ziet en aanpakt, en dit op een gestructureerde, planmatige en doelmatige manier doet.\\Op een manier die bij je past houdt in dat je bij de activiteiten die je onderneemt een werkwijze kiest die passend is bij de manier waarop jij het beste kennis en vaardigheden ontwikkelt. |
Bachelorniveau | Actief acties ondernemen om uit te voeren wat er nodig is Je hebt een visie over jouw rol in de ICT, toont ondernemend gedrag in de ICT en je persoonlijke ontwikkeling, stelt doelen die hierbij passen en onderneemt acties die bijdragen aan het halen van deze doelen. Een visie over jouw rol houdt in dat je weet wat je wilt, wat je kan en waar je je in wilt ontwikkelen. Op basis daarvan bepaal je wat voor ICT-professional je wilt zijn. Ondernemend gedrag houdt in dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen acties, kansen ziet en grijpt en zelfstandig je doelen kunt bepalen en bewaken. Doelen stellen die hierbij passen houdt in dat je doelen stelt die realistisch zijn en bijdragen aan jouw gewenste ontwikkeling, bijvoorbeeld via de SMART methode. Acties ondernemen die bijdragen aan het halen van doelen houdt in dat je leiderschap toont in je eigen ontwikkeling, waarbij je in staat bent om acties te ondernemen, maar ook kunt valideren of je dichter bij deze doelen komt en indien nodig hierin kunt bijsturen. |
Masterniveau | Je toont voldoende begrip van complexe vraagstukken in je eigen vakgebied. Je kunt ook effectief omgaan met professionals uit andere disciplines. Je kunt reflecteren op je persoonlijke ontwikkeling bezien vanuit een breder perspectief (bijv. loopbaanambities op de lange termijn). Je zoekt proactief naar mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Je gaat bewust op zoek naar mogelijke nieuwe leerdoelen. Je evalueert je eigen acties en kan ze bijsturen indien nodig. |
Professional skill: Doelgericht Interacteren
Omschrijving uit HBO-i
Bepalen welke partners een rol spelen bij de ICT-opdracht, constructief met hen samenwerken en passend communiceren gericht op de gewenste impact. Tabel 7 beschrijft de professional skill per deelgebied, tabel 8 geeft enkele voorbeelden van gedrag per niveau in het curriculum.
Tabel 7
Beschrijving van de professional skill Doelgericht Interacteren per deelgebied op eindniveau voor het bachelor curriculum.
Deelgebied | Toelichting |
---|---|
Partners | Je onderhoudt actief de relatie met relevante samenwerkingspartners (denk aan teamleden, opdrachtgevers, eindgebruikers, maatschappelijke organisaties en/of andere stakeholders). |
Communiceren | Je stemt je communicatie weloverwogen en doelgericht af op de doelgroep(en). |
Voorbeelden gedrag
Tabel 8
Beschrijving van enkele voorbeelden van gedrag voor de professional skill Doelgericht Interacteren naar niveau in het bachelor curriculum.
Niveau | Doelgericht interacteren |
---|---|
Propedeuseniveau | Je houdt rekening met directe belanghebbenden bij de opdracht. Je hebt aandacht voor wat je wil communiceren en in welke vorm. Je neemt je eigen rol in de groep. Je herkent taken in het groepswerk. Je spreekt anderen aan op hun rol. Je bent je bewust van de impact die culturele verschillen hebben op jou en op andere mensen met wie je omgaat. |
Stageniveau BSc en Afstudeerniveau Ad | Je houdt rekening met verschillende stakeholders bij de opdracht. Je zorgt voor de gewenste impact en uitvoering van communicatie. Je zoekt actief verrijking in de opdracht. Je bouwt bewust vertrouwen op bij het samenwerken. Je werkt zo samen dat ieders kracht èn leerbehoeften tot hun recht komen. Je kunt je kennis van cultuurverschillen toepassen om je communicatie te verbeteren, verschillen aan te voelen en je gedrag aan te passen bij het werken in een internationale of interculturele omgeving. |
Bachelorniveau | Je anticipeert op verschillende typen samenwerkingspartners. Je werkt samen in interdisciplinaire teams. Je beheert effectief culturele verschillen in je interacties met belanghebbenden. |
Masterniveau | Je begrijpt de culturele verschillen tussen deelnemers en past je gedrag hierop aan. Je communiceert effectief als expert met een gespecialiseerd en niet-gespecialiseerd publiek. Je gaat effectief om met internationale en culturele verschillen in je interacties met stakeholders. |