Regelgeving en uitlenen drones

Samenvatting
Sinds 1 januari 2021 gelden er strengere regels voor het vliegen met een drone. Dit heeft ook consequenties voor de uitleen van drones via de ISSD.

Regelgeving

De Europese regelgeving die geldt sinds 1 januari 2021 is gebaseerd op het risico van de vlucht met een bepaalde drone. Dit hangt bijvoorbeeld af van het gewicht van de drone en de locatie waar je wilt vliegen. De drones die sinds 1 januari 2021 worden verkocht zijn voorzien van een CE-label (C0 t/m C4). Afhankelijk van de CE-label valt de drone onder een bepaalde (sub)categorie. Oudere drones die geen label hebben, mogen sinds 1 januari 2023 niet meer gebruikt worden. Tabel 1 geeft een overzicht van de (sub)categorieën waaronder de drones vallen die bij de ISSD uitgeleend worden.

Tabel 1
Drone-modellen die uitgeleend worden bij de ISSD, de eisen die daaraan gesteld worden en de (sub)categorie waarbinnen ze vallen.
Drone model (Sub)categorie Eisen aan piloot Registratie piloot Afstandscriteria
DJI Mavic Mini A1 (tot 250g) Handleiding doorlezen Ja Wel boven mensen, niet boven menigten
DJI Mavic Air A1 (tot 500g) Online opleiding + examen (40 vragen) Ja Niet direct boven mensen of menigten
DJI Mavic Air 2
DJI Mavic Pro 2
DJI Phantom 4
A2 (tot 2 kg) Online opleiding + examen (40 vragen)
+ aanvullend examen (30 vragen)
+ verklaring m.b.t. praktijkervaring
Ja 50 meter afstand van mensen

Vliegbewijs: Bewijs van voltooiing en het Vaardigheidsbewijs

De nieuwe Europese regels betekenen dat je verplicht een online kennistest moet afleggen, waarmee je laat zien dat je over de benodigde kennis beschikt. Als je slaagt, kun je een Bewijs van voltooiing aanvragen bij de RDW. Dit bewijs is vijf jaar geldig in alle EU-landen. Als je alleen binnen vliegt, of als de drone minder weegt dan 250 gram, hoef je geen Bewijs van voltooiing te halen.

Voor de Open subcategorieën A1 en A3 geldt dat je een online cursus moet volgen, gevolgd door een kennistest dat uit 40 meerkeuzevragen bestaat. De online cursus en kennistest kun je volgen bij een opleidingsinstelling.

Voor subcategorie A2 geldt dat je naast de hiervoor genoemde online kennistest van 40 meerkeuzevragen ook een schriftelijke kennistest met 30 aanvullende vragen moet doorlopen. Daarnaast moet je verklaren dat je enige praktijkkennis hebt opgedaan met een drone. Je hoeft geen praktische vliegtest te doen. Naast het Bewijs van voltooiing ontvang je dan ook je Vaardigheidsbewijs.

Los van de (sub)categorieën gelden er ook algemene regels, de belangrijkste hieronder op een rij:

  • De maximale vlieghoogte is 120 meter. Hoger (bijvoorbeeld bij een gebouw of object) mag alleen mits niet hoger dan 15 meter en / of verder dan 50 meter van dat gebouw of object en met toestemming van de gebouweigenaar/objectbeheerder;
  • Je moet de drone altijd in het zicht houden;
  • Het is niet toegestaan om buiten de daglichtperiode te vliegen (dat vloeit voort uit de Nederlandse luchtverkeersregels);
  • Je mag niet vliegen in een straal van 3 km rondom kleine vliegvelden/helihavens en in CTR gebieden;
  • Je mag niet vliegen in no-fly zones. Waar u wel en niet mag vliegen met uw drone, kunt u onder andere controleren met de GoDrone-app van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL)
  • Je moet rekening houden met de privacy van mensen die mogelijk herkenbaar in beeld komen;
  • Je moet zorgen dat je aansprakelijkheidsverzekering (avp) ook dekking biedt voor schade of letsel veroorzaakt door drones (ga dit na bij je verzekeraar);
  • Na 1 januari 2023 moeten alle nieuw verkochte drones voorzien zijn van een Cx CE label met aanvullende product-eisen. Met drones >250 gram zonder zo’n Cx CE label mag je na deze datum alleen nog in de A3 categorie vliegen.

Drone uitleen ISSD

Als gevolg van bovenstaande regels moet de ISSD van te voren checken of:

  1. de piloot geregistreerd is;
  2. de piloot een Bewijs van voltooiing dan wel een Vaardigheidsbewijs kan overleggen;
  3. de piloot praktijkervaring heeft;
  4. de aansprakelijkheidsverzekering van de piloot schade dekt veroorzaakt door drones.

Meer informatie

Voor meer informatie over de nieuwe wetgeving en alle categorieën zie deze flyer