Ziekteverzuim

Samenvatting
Deze pagina geeft medewerkers van Fontys ICT informatie over ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. In geval van ziekte vraag je ziekteverlof aan en meld je tijdig je afwezigheid. Op deze pagina wordt de verzuimprocedure beschreven en wordt het Fontys verzuim- en re-integratiebeleid toegelicht.

Ziekmelden

Als je door ziekte of gebrek je werk niet kunt doen, vraag je op de 1e verzuimdag ziekteverlof aan bij je People Manager (PM). Dit doe je middels telefonisch contact of het sturen van een e-mail. Je PM zal jouw ziekteverlof beoordelen en samen maken jullie vervolgafspraken. Tijdens je ziekteverlof is het belangrijk dat je telefonisch bereikbaar bent.

Afwezigheid melden

Het is in ieders belang, en in het geval van onderwijsactiviteiten vooral in het belang van de studenten, dat Fontys ICT tijdig geïnformeerd wordt als je ziek bent en daardoor (gedeeltelijk) afwezig zult zijn. In het meest gunstige geval kunnen dan nog roosters aangepast worden, vervanging georganiseerd worden en eventuele (deel)taken overgedragen worden. Het is ook mogelijk dat je al op voorhand weet dat je op een bepaalde dag(en) afwezig zult zijn. Meld je afwezigheid dan al op het moment dat het bekend is.

In geval van afwezigheid vragen wij je alles in het werk te stellen om je directe collega’s te informeren en jouw werkzaamheden zo goed als mogelijk te laten vervangen door een collega. Je PM zal ook bij je informeren wat er in de organisatie opgepakt moet worden en wie er is / moet worden geïnformeerd. Ook zal je PM je vragen of het mogelijk is dat collega’s contact met je opnemen in verband met de overdracht van werkzaamheden.

Mocht je zelf niet in staat zijn collega’s te informeren, dan zal je PM dit doen. Voor OP geldt dat de PLOU moet worden geïnformeerd. De PLOU of (uitvoerings)manager zorgt voor het herbeleggen of annuleren van werk en koppelt dit terug aan de belanghebbenden. Voor OOP geldt dat de betreffende manager of de Uitvoeringsmanager OOP moet worden geïnformeerd.

Indien het niet lukt om je PM of PLOU te bereiken en studenten niet tijdig geïnformeerd zijn over het vervallen van de onderwijsactiviteiten neem je contact op met de Student Desk van Fontys ICT. Elke werkdag vanaf 8.30 uur is daar een collega aanwezig (08850 81437) die de studenten hierover zal informeren.

Verzuim- en re-integratiebeleid

In het verzuim- en re-integratieprotocol staat beschreven hoe je bij ziekte dient te handelen. In het protocol staat als uitgangspunt dat je People Manager jouw aanvraag voor ziekteverlof beoordeeld op basis van de door jou verstrekte informatie. Uiteindelijk neemt jouw PM een beslissing over het al dan niet of gedeeltelijk verlenen van ziekteverlof. We noemen dit de claimbeoordeling. De focus ligt altijd op wat je ondanks je beperkingen nog wel kunt doen. Er is immers een verschil tussen ziek zijn en arbeidsongeschikt zijn. Het is van belang te weten dat jouw People Manager vanzelfsprekend nooit een medische beoordeling kan en zal verrichten. In het merendeel van de gevallen zal dit ook niet nodig zijn en kan het oordeel gebaseerd worden op de door jou verstrekte informatie.

Indien voor een claimbeoordeling aanvullende (medische) informatie vereist is kan jouw People Manager een adviseur inschakelen (bedrijfsarts, re-integratiespecialist, HR of anders). Een adviesaanvraag is altijd gericht op de mate van belastbaarheid en de mogelijkheden tot inzetbaarheid en re-integratie. Let wel: de bedrijfsarts e.a. geven advies maar verrichten geen claimbeoordeling. Eventueel kan bij het UWV een second opinion gevraagd worden.

De met jou gemaakte afspraken worden door jouw People Manager vertaald naar een arbeidsongeschiktheidspercentage en vastgelegd in de verzuimmodule van HR2Day.

Wat voor vragen kun je verwachten?

Om de mate van arbeidsongeschiktheid te kunnen vaststellen stelt jouw People Manager je een aantal vragen die inzicht geven in jouw belastbaarheid. Denk hierbij aan vragen gericht op:

  • de aard van de klachten: medisch, relatie werk- en/of privé, conflict (je bent overigens niet verplicht om jouw medische situatie inhoudelijk toe te lichten; je dient wel aannemelijk te kunnen maken in hoeverre deze klachten jouw werkzaamheden beïnvloeden)
  • mogelijkheden voor gedeeltelijke werkhervatting en passend werk
  • overdracht en continuering van werkzaamheden en afspraken
  • vermoedelijke tijdsduur van het verzuim en de mate van belastbaarheid
  • het al dan niet inschakelen van een bedrijfsarts, inclusief de formulering van een adviesvraag voor de bedrijfsarts
  • aangepast werk en/of aangepaste werktijden

Vervolgafspraken

Je maakt met jouw People Manager een afspraak voor telefonisch contact of een bezoek. Bij het telefonische contact of het bezoek maakt jouw People Manager vervolgens concrete vervolgafspraken. Alle bevindingen, claimbeoordeling, inzetbaarheid en gemaakte afspraken worden in het verzuimvolgsysteem vastgelegd.

Rollen

De People Manager heeft de rol van casemanager en voert de benodigde acties uit in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. HR heeft een adviserende rol bij re-integratietrajecten. Daarnaast levert Bureau Verzuim en re-integratie inhoudelijke ondersteuning.

Documenten