Inhoud
Portflow
Samenvatting
Deze pagina beschrijft de didactische visie achter het gebruik van Portflow en geeft een aanpak voor de implementatie ervan.
Wat is Portflow?
Portflow is een plug-in voor een LMS, zoals bijvoorbeeld Canvas. In Portflow kunnen studenten de voortgang in hun ontwikkeling zichtbaar maken en onder eigen beheer verantwoorden door bewijs te verzamelen, feedback te vragen aan docenten, medestudenten en (externe) experts en een beoordelingsdossier aan te maken. Docenten kunnen studenten in dit proces de nodige ondersteuning bieden (Bron: Drieam).
Portflow bij Fontys ICT
Het gebruik van een portfoliotool draagt bij aan een doorlopende lijn gedurende de gehele opleiding. Alle gemaakte producten worden in één omgeving verzameld, waardoor studenten hun ontwikkeling over meerdere semesters kunnen volgen en hierop kunnen reflecteren. Dit bevordert de continuïteit van het leerproces en maakt groei inzichtelijk. Daarnaast sluit het werken met Portflow aan bij het toetsbeleid, omdat het studenten stimuleert om hun leerproces zichtbaar te maken, feedback te verwerken en hun producten uiteindelijk te laten beoordelen in Canvas.
Portflow Instructie
Om de doorgaande lijn te creëren is het van belang dat Portflow binnen de onderwijseenheden op eenzelfde manier wordt ingezet. Onderstaande instructie is daarbij de richtlijn. Deze opzet is als Canvas pagina te importeren, inclusief afbeeldingen en stapsgewijze instructies. Dat kan via de volgende stappen:
- Zoek op 'Portflow'
- Selecteer de Nederlandse of Engelstalige pagina
- Klik op 'import/download'
- Selecteer in welke Canvas course je de pagina wilt opnemen.
- Koppel de pagina in de Canvascourse aan een module.
Portflow templates
Binnen Portflow is het mogelijk om een template voor de structuur van het portfolio aan te maken. Binnen Fontys ICT hebben de volgende personen de rechten om templates aan te maken en aan te passen:
- Curriculumeigenaren
- Onderwijskundigen
- Projectleden Portflow groep
Gebruikers kunnen vervolgens de template in hun Portfolio importeren en daarmee staat de structuur van het portfolio al klaar.
Opbouw portfolio
Intropagina
De intropagina van het portfolio is het eerste wat de lezer van het portfolio ziet. Op deze pagina staat een profielschets van de gebruiker.
Secties
Een sectie is een onderdeel dat een logisch afgebakende onderwijseenheid omvat met een beschrijvende titel of een aparte activiteit die niet aan het curriculum is gebonden (bijvoorbeeld deelname aan een robotica-COP, activiteiten vanuit een bestuursrol, etc.). Per topic/onderwijseenheid wordt er een sectie aangemaakt.
Collecties
Binnen Portflow kunnen verzamelingen worden aangemaakt, collecties genoemd. Middels collecties wordt het portfolio gestructureerd. Binnen Fontys ICT worden collecties aangemaakt per project dat wordt uitgevoerd. Denk aan een collectie voor een groepsproject en/of een individueel project.
Doelen
Structuur in de collecties bereiken we door gebruik te maken van 'doelen'. Binnen Fontys ICT kiezen we ervoor om leeruitkomsten van de onderwijseenheid als 'doelen' in Portflow terug te laten komen. Doen zijn te koppelen aan meerdere collecties. Dit is het geval wanneer er vanuit verschillende projecten aan de doelen, de leeruitkomsten, gewerkt wordt.
Collection Description
De collection description is, na de intropagina, het eerste dat de lezer leest binnen de collectie. Het geeft aan wat de lezer kan verwachten en binnen welke context de collectie is opgebouwd.
In de collection Description staat beschreven:
- Aanleiding - het probleem of de kans die aanleiding is tot de opdracht, de doelstelling en de (bedrijfs-) context. Met deze beschrijving krijgt de lezer een duidelijk beeld waar het project over gaat en wat de lezer kan verwachten.
- Proces - Dit is de kern en beschrijft de uitvoering. Dit wordt opgebouwd aan de hand van het proces dat doorlopen wordt. Denk bijvoorbeeld aan een indeling per onderzoeksfase, per onderzoeksvraag of per sprint. Bespreek het volgende:
Vanuit welk(e) probleem/onderzoeksvraag/onderzoeksfase wordt er te werk gegaan? Wat is de context/aanleiding? Op welke manier is er te werk gegaan? Denk aan: Wat voor onderzoeksmethodes en/of strategieën zijn er gebruikt? Wat is het resultaat? Wat is de conclusie?
Evidence
In het portfolio worden leerproducten (= bewijs) opgenomen. Voorbeelden van leerproducten zijn: gemaakte beroepsproducten, opdrachten, presentaties, verslagen, performance assessments, opleveringen van proftaken, criterium gericht interview, inclusief de feedback die gegeven is. Kortom, alles wat bijdraagt aan het aantonen van de leeruitkomsten.
Feedback vragen in Portflow
Beroepsproducten worden door studenten gedurende het semester verzameld in Portflow. Feedback op producten kan worden gevraagd op verzoek van de student en kan worden vastgelegd in Portflow. Taakgerichte feedback kan landen bij het commentarenveld van het betreffende product of de betreffende collectie als deze op een holistisch niveau zit.
Portfolio inleveren
Bij de formatieve toetsmomenten wordt het portfolio door de student ingeleverd in Canvas. Bij de inleverbox in Canvas staat een rubric waarin de leeruitkomsten van het semester zijn opgenomen. De student ontvangt van de assessoren feedback middels de ontwikkelingsgerichte feedbackschaal, conform toetsbeleid.