Regel- en wetgeving privacy

Samenvatting
Een beknopte samenvatting van de Algemene Verordening Gegevensbescherming en praktische informatie over de gang van zaken bij Fontys ICT rondom privacywetgeving.

Fontys ICT volgt de regel- en wetgeving rondom privacy voor medewerkers en studenten zoals deze is vastgelegd op Fontys corporate niveau. Veel van de reglementen, protocollen, standaardovereenkomsten en procedures hieromtrent zijn te raadplegen op de Fontys website over privacy. Binnen Fontys ICT hebben de informatiemanager en de onderwijsjurist een informerende en bewakende functie.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook wel General Data Protection Regulation (GDPR) kent een aantal principes. Zo dient het verzamelen van gegeven op basis van een grondslag te gebeuren, is zorgvuldigheid een belangrijk aspect, is een organisatie verplicht technische en organisatorische maatregelen te treffen en zijn de rechten van betrokkenen expliciet geformuleerd. Wanneer persoonsgegevens voor een bepaald doel verzameld zijn, kunnen deze niet zomaar voor andere doeleinden gebruikt worden. Deze principes kan je vinden op deze site, waar je de publicatie AVG in een Notendop kunt downloaden (rechtsboven onder het kopje Praktische hulpmiddelen.

Praktische toepassing in het onderwijs

In het onderwijs worden vaak tools gebruikt. In de Factsheet gebruik van software zie je of je software in het onderwijs kunt gebruiken. Neem bij twijfel altijd contact op met de informatiemanager van Fontys ICT. Op de portal Informatiemanagement staat een overzicht van systemen en licenties die binnen Fontys ICT gebruikt worden.

Bekendmaken studieresultaten

Het bekendmaken van studieresultaten in combinatie met een persoonsaanduiding valt onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een studentnummer is ook een persoonsaanduiding, omdat simpel op te zoeken is aan wie het studentnummer toebehoort. Een lijst met studentnummers en studieresultaten openbaar publiceren mag dus volgens de AVG niet.

In de OER1) is de bekendmaking van toetsresultaten geregeld.

In de praktijk betekent dit, dat je als docent dus geen mail mag sturen naar een hele klas met daarin de uitslagen van een (formatieve) toets of deeltoets per student (ook niet als alleen de studentnummers zijn vermeld). Je mag de uitslagen van zo'n (formatieve) toets in de klas ook alleen oplezen of projecteren als de hele klas daar toestemming voor heeft gegeven. De (formatieve) beoordelingen in Canvas kunnen door studenten daar zelf geraadpleegd worden. Er is daarom steeds minder noodzaak om per e-mail of klassikaal over de uitslagen te communiceren.