Eventbeleid

Samenvatting
De pagina beschrijft de strategische kaders, de doelen en doelgroepen in het eventbeleid. Ook is vastgelegd hoe verantwoordelijkheden belegd zijn en welk type events onderdeel zijn van het Fontys ICT-beleid.

1. Aanleiding

Binnen Fontys ICT worden veel events georganiseerd. Door de hoeveelheid events en de druk die dit geeft op onder andere de eigen medewerkers en de partners van Fontys ICT is er een behoefte ontstaan om meer structuur, duidelijkheid en logica in de events aan te brengen. Doel is een eventbeleid op te stellen die geldt voor de gehele organisatie. Deze zal als leidraad dienen voor de huidige events en de nog nieuw te ontwikkelen events.

We gaan uit van de volgende doelgroepen:

  • Partners (PIE en PII);
  • Onderzoekpartners van de lectoraten;
  • Overige externen uit het werkveld;
  • Studenten;
  • Toekomstige studenten (zowel bachelor, AD, OvP, LLO);
  • Alumni;
  • Medewerkers van Fontys ICT;
  • Toekomstige medewerkers van Fontys ICT.

2. Strategische kaders

Fontys ICT geeft vorm aan de toekomst van het ICT-werkveld. Daarbij creëren we een ecosysteem, waarin talent, kennis en innovatie samenkomen voor een digitale toekomst die beter is voor mens, dier en planeet.
Ons streven is voorop te lopen, duurzaam de beste te zijn in alles wat we doen en altijd samen op te trekken met de blik vooruit.

Groei
Vanuit de vraag uit de maatschappij en de beroepspraktijk groeit het studentenvolume met 50% en het onderzoeksportfolio met 200%.
Mensen
We vormen samen een lerend ecosysteem en werken vanuit gedeelde waarden en organisatiedoelen aan onze missie. We streven naar verbinding, welzijn, werkgeluk en een positieve maatschappelijke impact.
Onderwijs
Talentgericht leren van studenten stuurt ons onderwijs. Dit doen we op de niveaus 5-8, in voltijd en deeltijd, waarbij we ons nog sterker verbinden met de beroepspraktijk door bij te dragen aan professionalisering van werkenden.
Excellente support
Onze ondersteunende processen en systemen zijn student-, onderwijs- en onderzoeksgericht, continu in verbetering en verbonden met Fontysbrede ontwikkelingen.
Onderzoek
Wij bouwen een groeiend onderzoeksportfolio van waaruit we ondernemend, samen met het regionale werkveld meerjarige onderzoeksprogramma’s uitvoeren, inhoudelijk sturend voor en in uitvoering verweven met ons onderwijs.
Uitvoering
De uitvoering van ons onderwijs is gericht op studentsucces en bereidt in vorm en werkomgeving voor op de toekomstige beroepspraktijk. Door heldere en eenvoudige kaders bieden we ruimte voor eigenaarschap.

Zie voor meer informatie de pagina Strategy 2024 - 2029: Get Connected.

3. Eventdoelen

De strategische koers van Fontys ICT geeft richting aan de events die we organiseren voor de verschillende doelgroepen. Wat en wie willen we bereiken met de organisatie van de verschillende events:

  • We willen laten zien dat we een internationaal innovatief instituut zijn met zowel onderwijs als onderzoek;
  • We willen laten zien dat we impact maken op onze omgeving;
  • We willen laten zien dat we studenten zichzelf kunnen ontwikkelen, uitdagen en dat ze hun eigen ontwikkelpad kunnen volgen.
  • We willen verbinding maken met de verschillende doelgroepen en de doelgroepen onderling verbinding laten leggen: (potentiële) studenten, (potentiële) medewerkers, partners en alumni;
  • We willen een goede werkgever zijn, waar medewerkers zichzelf kunnen zijn en de mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen.

Met behulp van bovenstaande punten kunnen we de koers van Fontys ICT vertalen naar onderstaande eventdoelen.

3.1 Open up: Fontys ICT als innovatie-instituut

We laten zien dat we excellent onderwijs en onderzoek hebben. Internationaal erkend en regionaal opererend. We laten zien welke impact we op onze omgeving maken. We zijn een open instituut waar je kennis kunt halen en brengen.

3.2 Community Building

We willen verbinding creëren tussen onze partners, (oud) studenten, professionals en medewerkers en deze verbinding ook uitdragen. En maken op deze manier potentiële studenten zowel nationaal als internationaal geïnteresseerd in ons instituut. Alumni worden actief betrokken bij ons instituut en blijven in contact met de medewerkers, studenten en partners. We willen onze community ook inzetten voor het verbeteren van ons onderwijs. Door met ze in gesprek te gaan en feedback te vragen kunnen we met de ervaringen uit het werkveld het onderwijs verder verbeteren.

3.3 Motiveren, activeren en participeren van Partners

Onze (toekomstige) partners worden gemotiveerd zich te committeren aan onze instelling. We willen samenwerken aan langdurige onderzoekstrajecten en onze partners motiveren de verbinding met onze studenten aan te gaan. Het partnernetwerk wordt ook gebruikt om elkaar te ontmoeten en elkaar te stimuleren een samenwerking aan te gaan met andere partners en Fontys ICT. Verbinden, kennis delen en onderzoek is hierbij een cruciaal uitgangspunt.

3.4 Werving studenten

Het carrièrepad van studenten, zowel voltijd als deeltijd, begint al bij een eerste kennismaking met onze opleiding. Door goede wervingsactiviteiten en voorlichting willen we toekomstige studenten interesseren, enthousiasmeren en nodigen om zich in te schrijven bij Fontys ICT. We willen ze adviseren over het gebruikmaken van hun talenten, ze begeleiden in hun keuzeproces, ze informeren over de mogelijkheden bij Fontys ICT, ze laten ze ervaren/voelen hoe studeren bij Fontys ICT eruitziet en ze laten zien wat ze uiteindelijk kunnen bereiken binnen de maatschappij. Dit doen we op de niveaus 5-8 in voltijd en deeltijd, waarbij we ons nog sterker verbinden met de beroepspraktijk door vanuit ons onderwijs en onderzoek bij te dragen aan professionalisering van werkenden.

3.5 Carrièrepad studenten

Onze studenten zijn trots op de opleiding en streven naar de hoogste kwaliteit. Zij zijn ondernemend, internationaal georiënteerd, onderzoekend en innovatief. Zij ontwikkelen hun talenten. Zij zoeken tijdens hun studie de verbinding met het werkveld en/of met onderzoek (lectoraten). Dit zorgt voor een betere beeldvorming van wat ze met hun studie kunnen bereiken en welke mogelijkheden er binnen Fontys ICT zijn. Door samen te werken met bedrijven en Lectoraten kunnen ze ervaring op doen met vraagstukken uit het werkveld en met onderzoeksvraagstukken en bouwen ze een eigen netwerk op.

3.6 Verbinden en ontwikkelen van (toekomstige) medewerkers

Medewerkers zijn trots op ons instituut. Zij staan aan de basis van de verdere ontwikkeling van het instituut en van zichzelf. Zij zoeken verbinding met collega’s, studenten en partners. Zij stimuleren en activeren studenten en betrekken partners bij hun programma. Daarnaast blijven ze zichzelf uitdagen en ontwikkelen en kunnen ze hun ambities verder ontplooien. We streven naar verbinding, welzijn, werkgeluk en een positieve maatschappelijke impact.

4. Afwegingskader

Om te beslissen of we al dan niet een bepaald event organiseren, stellen we een afwegingskader op. Naast de initiatiefnemer en de verantwoordelijke van de doelgroep, wordt de Fontys ICT eventmanager van het team M&C hier altijd in betrokken.

Bij het nemen van een beslissing worden de volgende vragen doorlopen:

a. Voor welke doelgroep wordt het event georganiseerd? En sluit het event aan op de behoefte van de doelgroep? (Onderzoeken door middel van een enquête en aan de hand van een evaluatie).
b. Draagt het event bij aan het verwezenlijken van onze strategische doelen en eventdoelen?
c. Vanuit welke expertise wordt dit event georganiseerd? Wie is de eigenaar van het event?
d. Is het een aanvulling op de al reeds bestaande events; met een ander doel en mogelijke een andere doelgroep?
e. Wat is de tijdsplanning en is deze realiseerbaar?
f. Is er budget en mankracht? Welke mensen worden betrokken bij het projectteam?

Als de conclusie is dat een event georganiseerd gaat worden, dan wordt bepaald wie in de lead is (accountable/responsible) en welke ondersteuning er vanuit M&C verwacht wordt.

De uitgangspunten voor eigenaarschap van het event zijn:

  • Huidige studenten onderwijs-gerelateerd: UM (accountable), docenten/PLOU’s (responsible) + (eventmanager) M&C (ondersteunend);
  • Huidige medewerkers: UM’s (accountable), PM’s (responsible) + (eventmanager) M&C (ondersteunend);
  • Combinatie van doelgroepen:\\UM van de betreffende locatie (accountable) + eventmanager M&C (responsible).

4.1 Eindbesluit

Indien er, bij nieuwe initiatieven, geen consensus wordt bereikt tussen de initiatiefnemer en de eventmanager over het al dan niet organiseren van een event, dan zal het verantwoordelijke lid van het Leadership Team (Manager Operations) het eindbesluit nemen.

Indien, bij nieuwe initiatieven, het advies is dat het event georganiseerd zal gaan worden, zal het verantwoordelijke lid van het LT (Manager Operations) het eindbesluit tot uitvoering nemen.

5. Taalbeleid

Organisatorische bijeenkomsten met internationale medewerkers of studenten zijn in het Engels of tweetalig. Als er alleen Nederlandstalige betrokkenen zijn, kan vanzelfsprekend het Nederlands als voertaal (mondeling en schriftelijk) gebruikt worden.
Voor meer informatie zie de pagina taalbeleid.

6. Duurzaamheid

Bij de organisatie van events houden we rekening met duurzaamheid. Bij duurzame evenementen ligt de focus op het minimaliseren van negatieve milieu-impact en het maximaliseren van positieve effecten op zowel het milieu als de samenleving. Dit omvat onder andere het verminderen van energieverbruik, meer digitaliseren, het minimaliseren van afval, het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer naar de events en het hergebruik van materialen.

7. Evaluatie

Jaarlijks zullen we de events die georganiseerd zijn evalueren en toetsen of deze nog voldoen aan de doelstellingen en of bovenstaande vragen op goede manier beantwoord kunnen worden. Hiermee voorkomen we dat eenmaal bestaande events doorlopen terwijl er geen ruimte is voor nieuwe events die meer waarde toevoegen voor de doelgroepen.