Partners in Innovation

Samenvatting
Door werkveldpartners actief te betrekken als innovatieve product-owners in het praktijkgericht onderzoek op de ICT InnovationLabs, krijgen studenten buiten hun stage de kans om ICT-innovaties en -producten te ontwikkelen voor echte ondernemingen. De dialoog tussen studenten, docenten en innovation-partners is essentieel bij kennis-creatie en bij leren. Niet alleen bij studenten, maar ook bij de partners en docenten. Door de financiële drempel tot innovatieve samenwerking te verlagen, wordt toegang tot het lab en dus wederkerigheid van verschillende partners vergroot. Met de geboorte van het Fontys ICT InnovationLab op Strijp TQ in september 2018 is gelijktijdig het concept van de Partners in Innovation geïmplementeerd. Het Fontys ICT InnovationLab is een Open Innovatieve hybride leeromgeving voor de semesters 5, 6, 7 en 8 van het Fontys ICT-onderwijs waarin een intensieve samenwerking plaatsvindt om samen met het bedrijfsleven (Partners in Innovation) en de lectoraten (onderzoeksgroepen) te werken aan praktijkgerichte onderzoeksopdrachten.

1. Inleiding

De ontwikkelingen in ICT gaan ontzettend snel. Niemand weet wat de ICT-toepassingen van morgen zullen zijn. Het is daarom belangrijk dat ICT-ers zich ontwikkelen tot kritische professionals die blijvend zoeken naar oplossingen voor toekomstige uitdagingen. Het Fontys ICT InnovationLab is een Open Innovatie omgeving met ruimte voor het experiment en voor het verkennen van alle mogelijke ideeën voor praktijkgerichte onderzoeksvragen binnen het ICT-domein. Het InnovationLab is er op ingericht om de toevallige ontmoeting tussen mensen met specifieke kennis te stimuleren. Uit toevallige ontmoetingen ontstaan immers verrassende nieuwe inzichten, producten en kennis.

In hybride teams werken studenten, docenten, onderzoekers van lectoraten, kenniscentra, centres of expertise en Fontys ICT-partnerbedrijven samen aan het ontwikkelen van talent en ICT-innovatie. Praktijkgericht onderzoek uit het werkveld en van de lectoraten vormt het vertrekpunt voor leren én innoveren. Een duurzame onderzoekssamenwerking tussen onderwijs, praktijkgericht onderzoek en bedrijfsleven zorgt zo niet alleen voor een Leven Lang Leren en Ontwikkelen van de ICT-professional, maar ook voor een bijdrage aan de Digital Transformation in de Brainport en Midpoint regio.

2. Structurele samenwerking

Binnen het concept van het Fontys ICT InnovationLab wordt onderzoek in nauwe samenwerking uitgevoerd met het bedrijfsleven en lectoraten. Voor deze unieke samenwerking tussen Fontys ICT en haar Partners in Innovation is een coöperatieve vereniging opgericht: Sharing Platform for Applied Research Cooperation (SPARC).

SPARC

SPARC heeft als doel om ICT gerelateerde innovaties te initiëren en te versnellen. In de coöperatie bundelen de Partners hun innovatiekracht die versterkt wordt door de samenwerking met Fontys ICT. De leden van SPARC (onze Partners in Innovation) brengen de onderzoeksvragen in bij het Fontys ICT InnovationLab en zijn een wezenlijk onderdeel van het onderzoeksteam van studenten, docenten, onderzoekers en lectoren. Door een nauwe betrokkenheid bij het onderzoek, fysieke aanwezigheid op het InnovationLab en een hoge participatiegraad van de Partners in Innovation ontstaat een duurzame relatie tussen onderwijs en onderzoek. De Partners nemen op deze manier deel aan een uniek innovatieconcept en werken met jong technisch talent aan ICT-innovaties.

De Partners in Innovation, geleid door een eigen bestuur, leveren niet alleen een bijdrage door intensieve samenwerking op het Lab, maar betalen ook jaarlijks een contributie aan de coöperatie. Middels een samenwerkingsovereenkomst met SPARC mag Fontys ICT mag aanspraak maken op deze gelden in de vorm van co-financiering van een langlopend onderzoek wanneer daar een goedgekeurde subsidieaanvraag van onze lectoren aan ten grondslag ligt. Zo kan de contributie gezien worden als een bijdrage aan een innovatiefonds ten behoeve van (langlopend) praktijkgericht onderzoek dat door Fontys ICT uitgevoerd wordt op het InnovationLab naast de praktijkgerichte en contextrijke onderzoeken van de Partners.

3. Profilering

Het partnerschap is voor het bedrijfsleven om meerdere redenen interessant:

  • Partners mogen drie innovatieve praktijkgerichte onderzoeksvragen per kalenderjaar indienen, met een looptijd van maximaal 20 onderwijsweken (semester);
  • Partners in Innovation hebben een zeer intensieve samenwerking met derde- en vierdejaarsstudenten, docenten en de onderzoekers en lectoren van Fontys ICT;
  • Toegang tot de locatie, werkplekken en faciliteiten van Fontys ICT InnovationLab;
  • Toegang tot expertise/kennis en materialen van het Fontys ICT InnovationLab – in het kader van een Leven Lang Leren en Ontwikkelen;
  • Toegang tot/deelname aan het jaarlijks ICT onderzoek congres “ICT in Practice”;
  • Samenwerkingsmogelijkheden met andere Partners in Innovation binnen het Fontys ICT InnovationLab;
  • De mogelijkheid om activiteiten op de locatie te organiseren.

Daarnaast mogen de Partners in Innovation zich presenteren tijdens Fontys open dagen, de Fontys ICT Career Day, deelnemen in één van de Werkveld Advies Commissies (WAC's) van de afstudeerrichtingen of in de Strategische Raad van Advies voor Fontys ICT.

4. Concretisering partnerschap

Wanneer organisaties lid worden van SPARC door middel van het tekenen van een ledenovereenkomst en zo Partner in Innovation worden, geeft hen dat mogelijkheden die voor andere organisaties niet toegankelijk of beschikbaar zijn. Naast niet-partners hebben zij andere mogelijkheden dan onze Partners in Education. Daar waar onze Partners in Education (PiE) deelnemen aan onderwijsactiviteiten in het eerste en het tweede jaar van het Fontys ICT-onderwijs, zijn de Partners in Innovation (PiI) intensief betrokken bij (zelf ingebrachte) praktijkgerichte onderzoeken in het derde en vierde jaar van het Fontys ICT-onderwijs. Ook is er verschil in de mate van betrokkenheid; Partners in Innovation zijn continu, intensief en nauw betrokken bij het door hun ingebrachte onderzoek. Zij staan in wekelijks contact met de studententeams waar ze mee werken en zijn in sommige gevallen zelfs onderdeel van het project team (een zogenaamd Shared learning teams).

5. Contactpersonen

Binnen Fontys ICT is de Manager Uitvoering verantwoordelijk voor het partnerbeleid. Zij wordt hierin ondersteund door de Manager Innovations en de Programmamanager Onderzoek en Werkveld. De Programmacoördinatoren Research & Innovation vervullen de brugfunctie tussen lectoraten, onderwijs en de partners.

6. Meer informatie

Meer informatie over onze Partners in Innovation is te vinden op:

7. Partners en HR-beleid

Er ligt een betekenisvolle relatie tussen de Partners en de medewerkers van Fontys ICT in het kader van het HR-beleid. Fontys ICT moedigt haar docenten aan om actief te zijn in het werkveld om daarmee de ervaring in het beroepenveld actueel te houden. Onze samenwerking met de Partners verstevigt deze betekenisvolle relatie met het werkveld om docenten, naast de docentrol, ook hbo-waardig werk buiten de context van Fontys ICT te laten verzorgen.