Student+ (Studentplus)

Samenvatting
Om de zeer diverse groep van studenten talentgericht onderwijs te kunnen bieden is Student+ in het leven geroepen. Student+ levert advies en ondersteuning voor oplossingen op maat, gericht op talentontwikkeling. De tools & trainingen die daarvoor Fontysbreed en via Student+ bij Fontys CT aangeboden worden, worden nader toegelicht.

Ambitie

De ambitie van Fontys ICT is:

“Voor iedereen die ICT wil studeren op HBO-niveau biedt Fontys ICT een passende oplossing voor het optimaal ontwikkelen en bekrachtigen van talenten.”

Ondersteuning bij talentontwikkeling

Om de zeer diverse groep van studenten talentgericht onderwijs te kunnen bieden is Student+ in het leven geroepen. Student+ levert advies en ondersteuning voor oplossingen op maat, gericht op Talentontwikkeling. Dit zijn zowel tools & trainingen die Fontysbreed aangeboden worden, als ook voorzieningen die door Student+ zijn opgezet: zoals de plangroepen en de inzet van coachingstrajecten en studiecoaches met kennis van autisme, ADD en ADHD. Ook voor advies kunnen docenten en studenten bij Student+ terecht.

Binnen Fontys ICT is een Menukaart opgezet met daarop een overzicht van trainingen, coaching en hulpmiddelen.

Oplossingen voor obstakels in studeerbaarheid

Daarnaast inventariseert Student+ obstakels in studeerbaarheid en zoekt daarvoor oplossingen, zoals o.a.: workshops betreft energiemanagement, motivatie, feedback en plannen. Ook draagt Student+ zorg voor opleiding van docenten en studiecoaches. Voorbeelden zijn een workshop over gameverslaving en het autismebelevingscircuit.

Naast Student+ zijn er ook de onderstaande Fontysbrede voorzieningen voor studenten beschikbaar:

 • Switchen van opleiding: voor studieswitch en studiekeuzes kun je hier terecht. De studentcoaches (zie de bullet direct hieronder) helpen je met je keuze, zowel individueel als in een groepsworkshop. Ook is het mogelijk hier een capaciteitentest te laten afnemen.
 • Studentcoaching: in Eindhoven en Tilburg hebben we verschillende studentcoaches die allemaal beschikbaar zijn voor de Fontys ICT studenten.
 • Via de studentendecaan kun je uiteraard individuele gesprekken aangaan, maar je kunt ook aan trainingen deelnemen. Deze trainingen worden minimaal 2x per jaar (najaar en voorjaar) gegeven:
  • Assertiviteit
  • Andere informatieverwerking (ADHD, ADD, Autisme)
  • Dyslexie
  • Faalangst
  • Mindfulness
  • Perfectionisme
  • Rouw en verliesverwerking
  • Sollicitatietraining
  • Uitstelgedrag
  • Zelfvertrouwen

Voor de meeste trainingen wordt wel een motivatiebrief van de student verwacht.

Samenwerking met studentendecanen

Student+ werkt ook samen met studentdecanen en -psychologen. Doorverwijzen naar een studentendecaan is nodig als de student Extra voorzieningen rondom toetsen nodig heeft, zoals extra groot lettertype of extra toetstijd. Ook als een student extra studietijd nodig heeft voor het behalen van de propedeuse is een afspraak met studentendecaan noodzakelijk.

Via istudent kun je afspraken maken met de studentendecaan of de studentenpsycholoog. Dat kan via de website , telefonisch 08850-82222 en via de mail istudent@fontys.nl.

Studiecoaches en Plangroepen binnen Fontys ICT

Een groep van diverse studiecoaches biedt intensieve begeleiding/coaching aan studenten. Om in aanmerking te komen voor deze begeleiding maakt een student een afspraak voor een intakegesprek met Student+ via deze button of via de mail .

Voor bepaalde onderwerpen krijgen we veel verzoeken voor begeleiding, zoals het plannen en organiseren van je studie. Hier organiseren we sinds 2016 de plangroepen voor. Een groep studenten gaat wekelijks aan de slag om meer grip te krijgen op de studie. Onderwerpen zoals motivatie, overzicht creëren en prioriteiten stellen komen aan bod. Daarnaast wordt het aanbod afgestemd op de behoeftes van de studenten. De manier van werken zal veelal in groepjes zijn (peer-overleg), met studiecoaches (die het proces begeleiden) of vanuit Student+. Daar waar nodig vragen we ondersteuning van vakdocenten. De studenten kunnen zich makkelijk aanmelden via de aanmeldbutton op de website.

Meer informatie